Home Povijest

Povijest

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, najmlađa je hrvatska galerijska institucija. Osnovana je od strane Gradskog vijeća grada Slavonskog Broda 31. siječnja 1995. Sjedište Galerije umjetnina je u Starčevićevoj 8 u Slavonskom Brodu.

galerija-ruzic-galerija-umjetnina-grada-slavonskog-broda-gugsb

Prvi ravnatelj Galerije umjetnina od 1995. do 2005. bio je dugogodišnji muzejski djelatnik bogata iskustva akademski slikar Predrag Goll. Od samog početka osnivanja galerija je organizator niza projekata i prati je vrlo živa izložbena aktivnost sa težištem na suvremenom hrvatskom akvarelu . Pored ove specifične likovne tehnike Brođani su mogli vidjeti i niz izložaba suvremenih hrvatskih umjetnika koji se bave širokim spektrom umjetničkih medija.

galerija-ruzic-galerija-umjetnina-grada-slavonskog-broda-gugsb

Fundus galerije, uključujući djela iz zbirke Branko Ružić i suvremenici, bio je izlagan u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Vukovaru… Galerija je okosnica važnih likovnih događanja u gradu, značajno pridonoseći kulturnoj profilaciji našega grada. U izlagačkim programima Galerije kroz stalni postav Galerije „Ružić” u brodskoj Tvrđavi, kao i kroz povremene izložbe vidljiva je težnja da se što obuhvatnije prezentira suvremenost, ali i hrvatska likovna tradicija. Stalni postav Galerije „Ružić” od otvorenja 15. lipnja 2004. do kraja 2005. godine posjetilo je preko 9000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Spomen dom Dragutina Tadijanovića otvoren je 4. 11. 2008. godine.

Skip to content

Nastavkom korištenja web stranice GUGSB, pristajete na uporabu kolačića (cookies). više

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućila najbolje korisničko iskustvo. Klikom na "Prihvaćam" dozvoljavate uporabu kolačića.

Zatvori