Home Spomen-dom Dragutin Tadijanović

Spomen-dom Dragutin Tadijanović

dragutin-tadijanovic-spomen-dom-galerija-umjetnina-grada-slavonskog-broda-gugsbPostojeći prostor u prizemlju palače Horvat, ulica Ante Starčevića 8 uređen je u memorijalnu zbirku pjesnika Dragutina Tadijanovića, odnosno Spomen dom Dragutina Tadijanovića. Spomen dom po svom Idejnom rješenju pokušava dočarati ambijentalne vrijednosti svake sobe iz pjesnikova zagrebačkog stana u Gajevoj ulici. Sobe su uređene zanimljivim elementima autentičnog namještaja, memorabilijama, bogatim arhivom, rukopisima, skulpturama, fotografijama, pismima, velikim brojem knjiga i umjetnina, koji posreduju na taj način između nas i vremena u kojem je pjesnik živio.

Sve to ima za svrhu kreirati atmosferu u kojoj će svaki posjetitelj na različiti, sebi svojstven način, a naravno ovisno o osobnom iskustvu, doživjeti svaki prostor.

Koncepcija ovog rješenja postavlja tezu da prostor mora zahtijevati angažman od posjetitelja da bi se stvorila interakcija u kojoj je primanje informacija i njihova selekcija samo usputna posljedica međusobno aktivnog odnosa. Prema tome, koncept Spomen doma,u klasičnom smislu,zamijenjen je konceptom muzeja kao niza ponuđenih mogućnosti,a njihov izbor ovisit će o kreativnosti i znatiželji posjetitelja.

Posjetitelji koji će se kretati u tim prostorima, ispunjenim autentičnim namještajem, gledati umjetničke slike, čitati naslove Tadijanovićevih djela, čitati pojedinu pjesmu, ili pak slušati autora koji preko audio vizualnih uređaja recitira svoje pjesme, stvorit će atmosferu, snažniju i kompleksniju od atmosfere koju bi smo osjećali samo u statičkoj prezentaciji pisanih rukopisa i knjiga.

Skip to content

Nastavkom korištenja web stranice GUGSB, pristajete na uporabu kolačića (cookies). više

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućila najbolje korisničko iskustvo. Klikom na "Prihvaćam" dozvoljavate uporabu kolačića.

Zatvori