Home Galerija Ružić

Galerija Ružić

U Slavonskom Brodu u obnovljenu dijelu barokne Tvrđave svečano je otvorena ´Galerija Ružić i suvremenici´ gdje su na oko 1800 četvornih metara prostora izložena djela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici.


galerija-ruzic-galerija-umjetnina-grada-slavonskog-broda-gugsbVeliki hrvatski suvremeni kipar Branko Ružić rođen je u Sl. Brodu 4. ožujka 1919. Ta za Brođane sretna okolnost mnogo godina kasnije uroditi će za brodsku povijest, ali i budućnost iznimnim događajem koji će obilježiti brodsku kulturu, ali i ništa manje ni nacionalnu hrvatsku na kraju 20. i početka 21. stoljeća. Taj događaj je otvorenje stalnog postava Galerije Ružić u brodskoj Tvrđavi 15. lipnja 2004. Još za života Branka Ružića (umro je u Zagrebu 1997.) u Gradskom poglavarstvu grada Broda 28. listopada 1993. potpisan je Ugovor o donaciji umjetnikovih djela u kome se navodi da će broj poklonjenih umjetnina biti između 250 i 360, a koji će se sastojati od prvih crteža, slika, pa kroz sva razdoblja umjetnikova rada, skulptura u svim materijalima i veličinama. Raznovrsni materijali koji se spominju u Ugovoru obuhvaćaju broncu, bakreni lim, terakotu, drvo, papir, tapiserije, grafike , tkanine i svjedoče o iznimnom interesu za medij kojim je nastojao iskazati svoju umjetničku poetiku i nikako nisu svojevrsni kuriozum jer za Ružića «sve je bilo skulptura».
Branko i njegova supruga Julija Ružić i tadašnji gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mato Vukelić potpisali su taj Ugovor. Donacija je imala biti smještena u tzv. Zapadni kavalir u brodskoj Tvrđavi. Pored zbirke Ružićevih umjetnina u tom baroknom prostoru biti će smještena i posebna zbirka koja će nositi ime Branko Ružić i suvremenici a biti će sastavljena od slika i skulptura hrvatskih slikara, njegovih kolega.

Skip to content

Nastavkom korištenja web stranice GUGSB, pristajete na uporabu kolačića (cookies). više

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućila najbolje korisničko iskustvo. Klikom na "Prihvaćam" dozvoljavate uporabu kolačića.

Zatvori