Home Povijest

Povijest

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, najmlađa je hrvatska galerijska institucija. Osnovana je od strane Gradskog vijeća grada Slavonskog Broda 31. siječnja 1995. Sjedište Galerije umjetnina je u Starčevićevoj 8 u Slavonskom Brodu.

galerija-ruzic-galerija-umjetnina-grada-slavonskog-broda-gugsb

Prvi ravnatelj Galerije umjetnina od 1995. do 2005. bio je dugogodišnji muzejski djelatnik bogata iskustva akademski slikar Predrag Goll. Od samog početka osnivanja galerija je organizator niza projekata i prati je vrlo živa izložbena aktivnost sa težištem na suvremenom hrvatskom akvarelu . Pored ove specifične likovne tehnike Brođani su mogli vidjeti i niz izložaba suvremenih hrvatskih umjetnika koji se bave širokim spektrom umjetničkih medija.

galerija-ruzic-galerija-umjetnina-grada-slavonskog-broda-gugsb

Fundus galerije, uključujući djela iz zbirke Branko Ružić i suvremenici, bio je izlagan u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Vukovaru… Galerija je okosnica važnih likovnih događanja u gradu, značajno pridonoseći kulturnoj profilaciji našega grada. U izlagačkim programima Galerije kroz stalni postav Galerije „Ružić” u brodskoj Tvrđavi, kao i kroz povremene izložbe vidljiva je težnja da se što obuhvatnije prezentira suvremenost, ali i hrvatska likovna tradicija. Stalni postav Galerije „Ružić” od otvorenja 15. lipnja 2004. do kraja 2005. godine posjetilo je preko 9000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Spomen dom Dragutina Tadijanovića otvoren je 4. 11. 2008. godine.